Myofascial Energetic Release

Helpt om los te laten, pijn te bestrijden, te herstellen, te groeien en te genezen.

Wat is Myofascial Energetic Release?

Myofascial Energetic Release (MER) is een bijzonder effectieve holistische behandelmethode, die bestaat uit een combinatie van diverse technieken uit verschillende oosterse en westerse geneeskunde.

Het grootste verbindende “orgaan” in ons lichaam is fascia. Fascia is officieel een orgaan en het is een verzamelnaam voor verschillende soorten bindweefsels in het lichaam. Dit weefsel heeft een aantal zeer bijzondere eigenschappen en functies, die pas sinds de afgelopen 1 á 2 decennia in toenemende mate vorden onderzocht. Hierdoor zijn vooral in de laatste jaren veel baanbrekende studies en wetenschappelijke onderzoeken gepubliceerd, die in veel opzichten een nieuw licht op het menselijk lichaam en de rol van bewustzijn en emoties bij fysieke klachten laten schijnen. Dit verandert in verschillende opzichten zelfs de reguliere geneeskunde.

MER is erop gericht om spanning die vast zit in het myofascia (spier-bindweefsel of fascie) op te sporen, en op te lossen door het in zijn natuurlijke (ontspannen) vorm te laten herstellen. Hierbij wordt er ook gekeken wat de onderliggende oorzaak kan zijn, die veelal (mede) psychisch van aard is. Stress en trauma's zijn hier een goed voorbeeld van en kunnen door middel van MER vaak goed behandeld worden.

Een MER behandeling bestaat uit verschillende zeer langzame "massage strokes”, rek- en strekoefeningen, in combinatie met een bewuste ademhaling en aandachtige communictatie. De technieken die worden toegepast baseren zich onder andere op de werken van Dr. Wilhelm Reich, Dr. Alexander Lowen, Dr. Peter A. Levine, Dr. John E. Sarno, Dr. Ida Rolf, Dr. Gabor Maté, etc. De effectiviteit van de MER methodiek wordt wetenschappelijk onderbouwd dankzij uitvoerig onderzoek door wetenschappers zoals Dr. Robert Schleip, Prof. Dr. Carla Stecco, Tom Meyers en vele meer.

Myofascial Energetic Release wordt als behandelmethode erkent door het Duitse DGAM (Deutsche Gesellschaft für Alternative Medizin). Dit is een overkoepelende brancheorganisatie voor humanistische geneeswijzen en gezondheidscultuur.

Ramon

"Afgelopen week een MER behandeling ervaren en ik kan het iedereen aanraden. Mickael geeft de juiste plekken aandacht en heeft mij veel geleerd over mijn eigen lichaam. Je merkt aan alles dat zijn passie hier ligt, ik ga vaker komen."

Yvonne

"Het oplossen van probleemgebieden door druk en ademhaling moet je echt ervaren. Ik voel nog steeds de activiteit in mijn lichaam. Dank je voor jou professionaliteit je rust en begrip."

Barry

"Mijn lichaam voelt echt fijn!
Met trainen lijkt het alsof ik meer kan connecten met mijn lichaam als ik beweeg."

MER bij pijn

Met Myofascial Energetic Release kunnen de meeste (chronische) pijnklachten goed behandeld worden. Heb je al veel geprobeerd of is het tijd voor een andere aanpak? Ontdek dan wat MER voor jou kan betekenen.

MER bij sport

Ben je actief en bewust met je lichaam bezig? Beoefen je (top)sport, yoga of dans en wil je je prestaties verhogen, soepeler in je lichaam zitten en meer bewegingsruimte voelen? Met MER kan je hier mooie resultaten in boeken.

MER bij stress

Heb je een druk of stressvol leven en zoek je een manier om dieper te kunnen ontspannen? MER gaat een stuk verder dan een massage en zorgt voor innerlijke rust, balans, betere slaap en meer positieve energie.

MER bij persoonlijke ontwikkeling

Wil jij een betere versie van jezelf worden, jezelf beter leren begrijpen, spiritueel groeien en wil je meer verbinding met je lichaam voelen? Met MER ben je in staat om patronen te doorbreken en te veranderen.

MER & yoga

Creeër meer ruimte voor je yoga oefeningen.

Myofascial Energetic Release (MER)

Als je eenmaal de kracht van MER hebt ervaren, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Zet MER als hulpmiddel in om jezelf te genezen, te laten groeien, te ontspannen en om een diepere connectie met je eigen lichaam te vinden. De meeste chronische pijnklachten zijn door middel van MER goed behandelbaar en vaak zelfs geneesbaar. Veel mensen ervaren MER letterlijk als "life changing".

Wat andere mensen ervan vonden

Meer connectie

Verbind met je gevoel, emoties en kom op een dieper niveau in contact met je eigen lichaam. Voel wie je echt bent.

Meer ruimte

Voel hoe er meer ruimte ontstaat in je lichaam. Ruimte om te bewegen, te ademen en je thuis te voelen.

Meer balans

Ervaar hoe het is om je meer geaard, stabiel en evenwichtig te voelen. Een leven in balans is een leven vol gezondheid, vreugde en liefde.

Healing trauma

Geef een nieuwe richting aan je leven.

Wat is trauma?

Het woord trauma komt uit het Latijn en betekent 'wond' of 'verwonding' en ondanks dat trauma's er in allerlei verschillende soorten en intensiteiten bestaan, zijn ze altijd te herleiden tot een fysieke en/of psychische verwonding.

Meestal hebben traumatische gebeurtenissen niet één maar meerdere gevolgen, omdat uiteindelijk alles met elkaar in verbinding staat. Zo kan bijvoorbeeld een verkramping in het onderbeen voor een scheve houding zorgen, wat uiteindelijk leidt tot chronische pijn in de nek en schouders, doordat het lichaam de pijn of disbalans probeert te compenseren. Compensatie en het verkeerd belasten van het lichaam veroorzaakt echter vaak weer extra klachten en zo vindt er bij veel mensen een soort kettingreactie in het lichaam plaats. Een belangrijk onderdeel van een MER behandeling is daarom het opsporen en oplossen van spasmen (verkrampingen) in de spieren en het fascia, zodat alle daaraan gerelateerde gevolgen zoals compensaties en daarmee samenhangende symptomen verdwijnen.

Acceptatie en loslaten

Er wordt vaak gesproken over dingen loslaten, maar wat betekent dat eigenlijk? We kunnen immers geen emoties of herinneringen fysiek loslaten en uit ons leven laten verdwijnen. We kunnen daarom beter spreken over het accepteren van dingen die ons leven beïnvloeden of blokkeren. Zodra er ruimte komt voor acceptatie verdwijnt vaak de onderliggende emotie of negatieve associatie. Gedurende het leven worden we voortdurend blootgesteld aan lastige onderwerpen zoals verlies, verdriet, onmacht, frustraties, fysieke en mentale pijn en misschien is dit wel het meest krachtige mechanisme om te groeien en onszelf te ontwikkelen. Fysieke en mentale spanningen hoeven niet alleen voort te komen uit heftige traumatische ervaringen, maar zijn vooral het gevolg van hele alledaagse gebeurtenissen. Denk bijvoorbeeld aan stress op het werk of thuis, negatief nieuws uit je sociale omgeving, het wereldnieuws uit de media of prestatiedruk voor werk en opleiding. Vooral in onze kindsheid krijgen we vanaf het moment dat we op de wereld komen te maken met situaties die ons vaak voor de rest van het leven tekenen. Verschillende wetenschappers zoals Dr. Alexander Lowen en Dr. John E. Sarno hebben van hun praktijkervaring en het onderzoek doen naar deze invloeden, hun levenswerk gemaakt.

We krijgen dus allemaal in meer of mindere mate met spanningen te maken, we gaan er alleen heel verschillend mee om. Zodra we stress voelen reageert het lichaam doormiddel van de aanmaak van stresshormonen, (spier)verkramping, verandering in ademhaling, en zo voorts. Stress en angst zorgen zelfs voor een vermindering van cognitieve en sociale vaardigheden en daarom hebben we er ook vaak mentaal last van, omdat we minder goed in staat zijn om bijvoorbeeld slimme en objectieve afwegingen te maken. De natuur heeft het zo voorzien dat als er een stressvolle situatie is of er gevaar dreigt, dat overleving het belangrijkste is. Gezien we echter niet meer in de vrije natuur leven, zien de gevaren en stressvolle situaties er voor ons tegenwoordig heel anders uit. Het is dus logisch dat we hier steeds meer mee worstelen.

Zodra we emoties negeren en wegstoppen, wordt de druk in het onderbewustzijn alleen maar groter. Dit is een voedingsbodem van onderdrukte woede en veroorzaakt veel psychosomatische (fysieke klachten die een psychologische oorsprong hebben) klachten. Het is dus belangrijk om emoties en gevoelens te accepteren in plaats van te negeren.

Ons lichaam beschikt, net als alle andere gewervelde dieren over natuurlijke reflexen om een overschot aan (stress)energie en emoties kwijt te raken. Bij de meeste dieren is dit een vorm van trillen en schokken, ook wel 'neurogenic tremors' genoemd. In onze huidige maatschappij hebben we echter afgeleerd om deze reacties toe te laten want het staat zo raar als je na een hevige ruzie of na een ontsnapping aan een ongeluk, een tijd trillend en schokkend op de grond gaat liggen. Alleen in extreme gevallen zien we nu nog dat mensen lichtelijk beginnen te trillen door angst of woede. Het gevolg is dat deze energie wordt opgeslagen in ons systeem, we stoppen het letterlijk weg en blokkeren daarmee een potentiële uitspatting die wel hard nodig is. Dit leidt uiteindelijk tot fysieke en mentale klachten die zich langzaam maar ook zeer abrupt kunnen voordoen. Doormiddel van MER wordt je in staat gesteld deze opgeslagen spanningen en onderdrukte emoties te doorvoelen en uit je systeem te laten verdwijnen. Je krijgt hierbij juist de ruimte om vastgezette energie door trilling, beweging, adem en emoties los te laten.

Voor wie is MER geschikt?

Myofascial Energetic Release is voor iedereen die actief en bewust aan de slag wil met de volgende onderwerpen:

 • (Chronische) pijnbestrijding
 • Herstel van mobiliteit
 • Verhoging van sportprestaties
 • Verbetering van lichaamshouding
 • Verlagen van stress
 • Oplossen van emotionele blokkades
 • Zelfrealisatie
 • Gezonde leefstijl

Maak vooral kennis met jezelf en de vele zijden van wat en wie je bent.

Wat is MER volgens de oprichter?

 Myofascial Energetic Release is uniek en nodigt de ontvanger uit pro-actief deel te nemen en direct betrokken te zijn bij zijn of haar aangeboren zelf-genezend vermogen.

Myofascial Energetic Release is een synergetische, dynamische dans van energie, die diepe bindweefsel- en gewrichtsmanipulatie samenvoegt. De MER techniek zorgt voor volledige ontspanning van het myofascia en combineert dit met geassisteerde rekoefeningen, verbale stimulatie, bewuste ademhaling, trauma release en emotioneel bewustzijn.

Satyarthi Peloquin

Klachten?

Myofascial Energetic Release kan goed worden ingezet bij de behandeling van onderstaande klachten:
Voel je sterk, energiek en vrij

Een gezonder en vitaler leven begint bij jezelf, MER is een waardevolle tool die jou daarbij ondersteunt.

 

1 Touch

Bewuste en diepe aanraking vanuit onvoorwaardelijke liefde en respect is een belangrijk fundament om mensen goed te kunnen helpen in hun proces. In deze bewuste aanraking voelt men rust, aanwezigheid en dit nodigt tot diepe ontspanning.

De 7 elementen van MER

Myofascial Energetic Release is ontstaan door de krachtigste technieken samen te voegen. De 7 onderstaande elementen van MER zijn de belangrijkste en kenmerkende pijlers van deze behandelmethode.

2 Connection

De verbinding met onszelf en onvoorwaardelijke (zelf)liefde zijn essentieel voor het zelf-genezend vermogen en zelfbekrachtiging. MER creëert ook een bewuste verbinding tussen het fysieke lichaam, emoties en trauma’s. Juist door met al deze aspecten te verbinden is men in staat om grote veranderingen door te maken.

3 Meditation

De meditatieve staat zorgt ervoor dat de geest niet afdwaalt zodat je volledig in het moment aanwezig kunt zijn. Een actieve meditatie waarbij je bewust actief bent met je lichaam, stelt je in de gelegenheid om diep naar binnen te keren en connectie met jezelf te maken. Naar binnen gerichte aandacht en de afwezigheid van afleidingen maken de weg vrij voor een diepe heling en persoonlijke transformatie.

4 Breath

Onze adem is essentieel om te leven, we doen dit dag en nacht vanaf onze geboorte, maar veelal onbewust. Ademhaling is echter een krachtig middel dat niet alleen bewezen in staat is om te ontspannen tijdens meditaties, maar het stelt je ook in staat om van binnen uit mee te werken, door ruimte te creëren en lading (charge) op of af te bouwen.

5 Movement

Beweging zorgt letterlijk voor vooruitgang. Een lichaam kan alleen maar gezond zijn of worden als we goed bewegen. We zetten beweging in tijdens en na de sessie, bij eventuele rek- en strekoefeningen. Doordat er nieuwe ruimte in het lichaam ontstaat, zal de wijze en mate waarop het lichaam kan bewegen veranderen.

6 Emotions

In het onderbewuste zorgen emoties voor fysieke spanningen, bij het ontspannen kunnen deze emoties weer naar boven komen. We zijn emotionele wezens en daarom kunnen we niet met een volledig holistische blik naar het menselijk lichaam kijken, als we emoties hier niet bij betrekken. Voor het eventueel uiten van emoties wordt tijdens een sessie liefdevol ruimte gegeven.

7 Pain relief

Pijn verzachten door het fascia weer te ontspannen, vloeibaar en gezond te maken. Door het oplossen van spanningen, het uiten van emoties en laten stromen van energie, kunnen er grote fysieke veranderingen optreden. De lichamelijke ontspanning zorgt daarom letterlijk voor verlichting van fysieke pijn.

Pranayama, het geheim van adem

Actieve en bewuste ademhaling is een belangrijk onderdeel van een MER sessie.

Volg je adem

Adem is van levensbelang en vind continu plaats vanaf de geboorte tot aan de dood. Het voorziet ons lichaam van essentiële energie in de vorm van zuurstof. Adem hangt echter niet alleen met onze stofwisseling samen, het is ook nauw verweven met emotie, ontspanning en hormonale systemen. Tijdens een MER sessie is je ademhaling een onmisbaar gereedschap. Door te focussen op je ademhaling voorkom je dat je onderbewustzijn je laat afdwalen door je af te leiden met gedachtes. Als je diep in en uitademt, zal je merken dat het loslaten en ontspannen bij iedere uitademing makkelijker gaat. Een bewuste ademhaling zorgt er ook voor dat het makkelijker wordt om gevoel toe te laten, waardoor de effectiviteit van de behandeling verhoogd wordt.


Enter the light

Laat het licht weer in je leven schijnen.Wat andere mensen ervan vonden

Ira

"Mijn MER sessie bij Mickael was bijzonder en indringend. Mickael neemt echt de tijd en behandelde me met volle aandacht. Wat de behandeling op langere termijn gaat doen, kan ik nog niet zeggen. Wel dat ik zeker terug kom."

Linda

"De bodyreading zorgde ervoor dat ik mij heel bewust werd van mijn lichaam. Tijdens de behandeling kwam ik goed uit mijn hoofd en zakte ik in mijn lichaam. Door de langzame strokes werd ik bewust van de gebieden die extra ruimte en aandacht nodig hadden. Na 1 behandeling stond ik al duidelijk anders op mijn voeten. Deze behandeling vind ik zeker een aanrader."

Bianca

"Na een aantal behandelingen bij jou, ben ik van de pijnmedicatie (oxycodon en morfine) af en voelt mijn lichaam minder pijnlijk en soepeler dan daarvoor. Dankbaar voor wat je me geleerd hebt, ook over zelfliefde en het koesteren van het kind in mij die pijn of verdriet heeft. Dank voor het ondersteunen in dit proces.... Je bent een fijne therapeut, die een veilige plek biedt"Het verloop van een MER sessie

Wil je meer weten over het verloop van een MER sessie?

MER sessies en pakketten

Een MER sessie is altijd klachtgericht en toegespitst op lichaamshouding. Hierbij wordt altijd een intake en body reading gedaan om vervolgens na gezamenlijk overleg de focus voor de sessie vast te stellen. Er wordt bij iedere sessie holistisch naar het lichaam gekeken en daarom wordt er altijd gewerkt aan de algehele posturale integratie, waar de rug en nek altijd onderdeel van uitmaken.

Losse MER sessie

Losse MER behandeling van anderhalf uur waarvan 2 x ± 15 minuten voor een bodyreading.


Behandelduur: ± 90 minuten

Investering in jezelf: € 120,-


Drie MER sessies

Drie MER behandelingen met een interval van 1 tot 4 weken, dragen bij aan een aanzienlijk beter resultaat.


Behandelduur: 3 x ± 90 minuten

Investering in jezelf: € 320,-

MER + Relax pakket

Dit pakket bestaat uit 3 MER behandelingen en 1 Holistische ontspanningsmassage. Trakteer jezelf op een ongevenaarde ervaring!


Behandelduur: 4 x 90 minuten

Investering in jezelf: € 390,-

Zes MER sessies

Zes MER behandelingen met een interval van 1 tot 2 keer per maand, helpen je om een grote transformatie te maken. Ben je klaar voor een diepe innerlijke reis?


Behandelduur: 6 x ± 90 minuten

Investering in jezelf: € 630,-

Twaalf MER sessies

Overtuigt van het effect en wil je MER langdurig integreren? Met een interval van 1 tot 2 keer per maand werk je aan een structurele shift.


Behandelduur: 12 x ± 90 minuten

Investering in jezelf: € 1.200,-


MER sessie thuis

Als je niet in staat bent om een MER sessie in de praktijk bij te wonen, biedt ik de mogelijkheid om deze thuis in je eigen omgeving te ontvangen.


Behandelduur: 1 x ± 90 minuten

Vergoeding: Nader te bepalen

MER dag retreat

Transformerende dagretreat op ruime rustevende locatie, met een ceremoniele cacao of truffel (psilosibine) microdose.


 • TRE sessie
 • Cacao of truffel microdose
 • Uitgebreide MER sessie van 120-150 min
 • Lichte lunch
 • Nazorg & integratiegesprek

Duur: 1 dag

Investering in jezelf: € 532,-

MER consult +

Een uitgebreider consult zorgt voor een duidelijk en concreet behandelplan om doelgericht aan jouw klachten en vraagstukken te werken.

 • Kennismaking
 • Bespreking klachten, doelstelling, intentie
 • Body reading
 • Opstellen behandelplan
 • Voedingsadvies
 • Bewegingsadvies (oefeningen)

Duur: 120 minuten

Investering in jezelf: € 65,-

MER Transformation

Dit uitgebreide en complete pakket is bijzonder geschikt voor het aanpakken van chronische klachten en biedt een mooie fundering voor een persoonlijke transformatie. Dit pakket bestaat uit:

 • Uitgebreid MER consult
 • 10 MER sessies van 90-120 min
 • 2 Keuzesessies TRE/ademwerk
 • 1 Ademwerk met ijsbad
 • 1 Privéles selfrelease
 • 2 Evaluatie wandelingen
 • 1 Holistische ontspanningsmassage

Looptijd: ca. 12 maanden

Investering in jezelf: van € 1790,- voor € 1500,-

Themasessies

Myofascial Energetic Release is ook zonder fysieke aanleiding erg heilzaam. Bij een themasessie staat er een specifiek lichaamsdeel en daarmee samenhangende aspecten centraal. Tijdens een themasessie kunnen er zaken aan het licht komen die wellicht in latere sessies of in het dagelijks leven verdere aandacht vragen. Ook bij themasessies wordt er holistisch naar het lichaam gekeken en wordt er altijd gewerkt aan de algehele posturale integratie.

Grounding

Deze sessie focust op de voeten, benen en de heupen. Na deze sessie voel je je geaard en sterker op je benen staan.

 • Meer aarding
 • Meer connectie met de voeten
 • Meer zelfverzekerdheid

Behandelingsduur: ± 90 minuten

Vergoeding: € 120,-

Balancing the pelvis

Deze sessie focust op het hele bekkengebied en is zeer effectief om meer gebalanceerd en energiek door het leven te gaan.

 • Meer connectie met het onderlichaam
 • Meer energie
 • Meer connectie met seksualiteit

Behandelingsduur: ± 90 minuten

Vergoeding: € 120,-

Opening the breath

Deze sessie focust op het borst en ruggebied tot aan de kleine spieren tussen de ribben. Ademhalen voelt hierna zeker anders.

 • Meer inspiratie
 • Meer ruimte om te ademen
 • Meer rust

Behandelingsduur: ± 90 minuten

Vergoeding: € 120,-


MER Introductie presentatie

Ben je nieuwsgierig geworden naar MER, wil je er meer over weten en vooral iets leren over de rol van fascia? Kom dan eens langs tijdens een introductie presentatie!

" Breathe deep and let go"

DOWNLOADS

OPENINGSTIJDEN

Maandag: gesloten
Dinsdag: 9:00- 18:00 uur
Woensdag gesloten
Donderdag: 9:00 - 18:00 uur
Vrijdag: 9:00 - 18:00 uur
Zaterdag: in overleg
Zondag: gesloten

CONTACTGEGEVENS

Relax in Balance

Madelagehof 2
3833AJ, Leusden
Nederland
Telefoon / SMS / Signal app
+31 (0)6 427 282 97